E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Elektronkiri

Elektronkiri on tarkvaraga seadmes koostatud kiri, mida saab edastada ning vastu võtta arvutivõrkudes elektroonilisel kujul.

E-posti tulekut saab jälgida 1965. aastast, kui MIT-i töötajad Noel Morris ja Tom Van Vleck kirjutasid CTSS-i operatsioonisüsteemi jaoks esimese e-kirja. E-posti üldine areng käis läbi kohaliku kasutaja suhtluse arendamise mitme kasutaja süsteemides.

Praegu pole e-kirjad oma aktuaalsust kaotanud ja neid kasutab kogu maailm. Igal inimesel maa peal on nüüd oma e-posti aadress.



Arpanet

ARPANET oli USA kaitseministeeriumi loodud esimene andmepakette vahetav arvutivõrk. Põhiline kasutusala oli teaduse arendamine. ARPANET on interneti eelkäija.

ARPANET ehitati 1970. aasta paiku kui eksperimentaalne laivõrk (WAN), mis suudaks üle elada tuumasõja. See ühendas omavahel USA ülikoolide arvutuskeskusi. 1971. aastal oli sellesse ühendatud 15 asutust ja 23 arvutit ehk hosti. 1983. aastal oli hoste juba 500.

Arpanet kasutas pöördühenduse tehnoloogiat. Informatsioon, mille arvuti ühest arvutist saab, jagatakse väikesteks tükkideks ja edastatakse teise arvutisse, kus toimus nende osade taasühendamine. Kõik see aitas infol kiiremini liikuda.

1990. aastal loobuti ARPANET-i kasutamisest, sest võrk oli aegunud ja tal polnud arenguväljavaateid.



Viited:

https://vakin.livejournal.com/2527249.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Email

https://compress.ru/article.aspx?id=9708

https://habr.com/ru/post/457256/

https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Arendus- ja ärimudelid - Teema 11

IT juhtimine ja riskihaldus - Teema 9

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid - Teema 14